Pečovatelská služba

Chcete zůstat doma, žít ve svém bytě, ale zároveň už nezvládáte veškerou starost o sebe nebo o svou domácnost jako dřív, a uvítali byste nějakou pomoc?

Nebo máte doma svého blízkého člověka, o kterého se staráte, a potřebujete občasnou nebo pravidelnou pomoc při péči o něj?

Nemůžete si sami nakoupit? Dělá vám potíže zvládat běžný úklid? Chtěli byste někdy ven, dojít si vyřídit, co je třeba, ale sami si netroufáte? Prožíváte nejistotu, obáváte se pádu při běžných činnostech, při hygieně?

Možná, že žijete sami a nemáte rodinu nebo někoho v okolí, kdo by Vám pomáhal. Možná nechcete vlastní rodinu příliš zatěžovat, ale přesto byste nějakou praktickou pomoc potřebovali …

Pokud jste si na některé otázky odpověděli ano, pak možná právě pro Vás by mohla být pomocí a dobrým řešením pečovatelská služba.

Kdo jsme a o co usilujeme

Posláním pečovatelské služby Diakonie ČCE – střediska v Brně je napomoci svou činností k co nejdelšímu setrvání klienta v jeho přirozeném domácím prostředí. Pečovatelská služba Diakonie ČCE – střediska v Brně je terénní sociální služba poskytovaná v domácnostech na území města Brna lidem, kteří mají sníženou schopnost zvládnout sami svoje základní životní potřeby. Především se při poskytování služby zaměřujeme na seniory se sníženou soběstačností a dospělé osoby se syndromem demence nebo poruchou paměti.

Co tedy konkrétně nabízíme:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu – např. pomoc při jídle, samostatném pohybu, oblékání…
  • pomoc při osobní hygieně
  • pomoc při zajištění stravy – donáška, pomoc při přípravě jídla a pití
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti – např. běžný úklid, nákup, pochůzky …
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím – např. doprovod

Komu pečovatelskou službu poskytujeme

Dospělým osobám (především seniorům) z Brna, které z důvodu snížené soběstačnosti ve své domácnosti potřebují pomoc při zajištění základních životních potřeb. Zaměřujeme se přitom také na pomoc osobám se syndromem demence nebo poruchou paměti.

Komu pečovatelskou službu neposkytujeme:

• osobám, které nemají sníženou soběstačnost
  • osobám, jejichž životní situace vyžaduje celodenní péči nebo zdravotní dohled

Co je pro nás při práci s Vámi důležité:

• podpora Vašich přirozených vztahů
  • podpora Vaší soběstačnosti
  • individuální přístup k Vám
  • profesionální přístup k Vám
  • respekt k Vašim duchovním potřebám

Cílem naší pečovatelské služby je:

• podporovat všechny klienty tak, aby mohli zůstávat ve svém přirozeném domácím prostředí a měli přitom pravidelně zajištěny běžné životní potřeby v oblasti péče o sebe a svou domácnost (např. pravidelné stravování, osobní hygiena, kontakt s okolím, zajištění nákupů, pochůzek, úklidu v domácnosti, …)
  • efektivně spolupracovat při poskytování služby s dalšími osobami či organizacemi, které klientovi poskytují podobné služby
  • poskytovat pečovatelskou službu v souladu s aktuálními potřebami klientů
  • poskytovat pečovatelskou službu v souladu se standardy kvality sociálních služeb

Kdy k Vám může pečovatelka přijít?

Naše pečovatelská služba je poskytována od pondělí do pátku v časovém rozpětí od 6.00 do 20.00 hodin. Snažíme se službu nastavit podle Vašich potřeb, návštěvy probíhají většinou pravidelně, v předem domluvených dnech i časech. Nejkratší možná návštěva je ½ hodiny, nejdelší až 4 hodiny (buď vcelku, nebo je tento čas rozdělen do několika návštěv denně). V případě potřeby klienta lze mimořádně dohodnout službu i nad tento rámec, což však vždy závisí na naší vzájemné domluvě a zejména na momentální volné kapacitě služby.

Kontakt na vedoucí pečovatelské služby:

Mgr. Jana Gomolová - tel.: 775 747 281 (volejte, prosíme, pondělí až pátek v době 9 -11 a 13 - 15 hodin)

Děkujeme našim partnerům a dárcům

Ministerstvo práce a sociálních věcí   Město Brno                   Město Kuřim

Evangelická akademie Brno  Rádio ProglasNadace Divoké husy