Jak jste se dostal k dobrovolničení v Diakonii?
Když jsme se se ženou přestěhovali do Brna, chtěli jsem se společně zapojit do nějakého dobrovolnické programu. Zjistili jsme, že jeden nabízí Diakonie, a to „Návštěvy proti samotě.“ Po seznámení se a počáteční domluvě jsme dostali na starost pana Vladimíra, který letos oslaví 100 let.

Scházíte se s klientem pravidelně?
Ano, od začátku byly návštěvy stanovené pravidelně jednou týdně. Často jsme chodili na procházky na nedalekou Kraví Horu, v poslední době ale skrze zdravotní stav zůstáváme spíše u klienta doma. Ale jednou za rok vyrážíme společně na výstavu květin do Botanické zahrady.

Co s panem Vladimírem většinou děláte?
Pan Vladimír je velký příznivce jakékoli techniky, a tak je jedním z hlavních témat našich setkání. Pomáhám mu s obsluhou počítače, emailovou schránkou, posílám fotografie, pomáhám vyhledávat odkazy na to, co pana Vladimíra zajímá. Tím jsou například recepty na vaření. A to využíváme k tomu, že pak společně vaříme či pečeme. Podle toho, na co je chuť a jaká je sezóna, takže třeba houby nebo dort nejsou výjimkou. Začal jsem také panu Vladimírovi nosit na půjčení různé audioknihy a CD s hudbou, o kterých pak spolu vyprávíme. Společných témat máme víc, například historii, architekturu nebo cestování.

Chodí za klientem ještě někdo další?
Pan Vladimír má zajištěnou pečovatelskou službu, dovážku obědů a kvůli zhoršení zraku i pomoc z Tyflo centra. Nemá rodinu, ale my se ženou ho vnímáme jako součást rodiny.

Zažil jste někdy při službě náročnou situaci?
Zažil. Ačkoli má pan Vladimír tísňové tlačítko a několik telefonů, ne vždy se mi podařilo dovolat, dozvonit, nebo zjistit, zda je v pořádku. Jednou jsem se musel obrátit i na Policii ČR. Vše dopadlo dobře, pan Vladimír si dával jen šlofíka =). Ale nakonec jsme se dohodli na předání klíčů.

Co byste vzkázal lidem, kteří o dobrovolnictví teprve uvažují?
Ať to zkusí! Já v tom vidím velký smysl.

thumbnail_4

Za rok 2020 jste nás podpořili částkou 0 korun