informace o službě

Chráněné bydlení Letovice (dále CHBL) je pobytová služba, která nabízí možnost lidem s lehkým a středním mentálním nebo kombinovaným postižením naučit se žít co nejvíce samostatně, a to formou skupinového bydlení v domácnosti, která se co nejvíce přibližuje běžnému způsobu života. Nabízí při tom asistenci a nácvik zvládání každodenních činností, především činností souvisejících s nácvikem vedení domácnosti a sebeobsluhy. CHBL tak usiluje o co nejvíce soběstačný a samostatný život lidí s mentálním a kombinovaným postižením.

Cílová skupina Chráněného bydlení Letovice

1. CHBL je určené pro lidi s lehkým a středním mentálním nebo kombinovaným postižením, kteří se chtějí naučit žít samostatným způsobem života a aktivně se podílet na společném chodu domácnosti chráněného bydlení. Zároveň jsou v důsledku svého postižení ve své soběstačnosti omezeni tak, že nejsou schopni samostatného bydlení ve své vlastní domácnosti, a proto potřebují podporu a asistenci. CHBL poskytuje své služby lidem ve věku 19 až 64 let. Do CHBL přijímáme pouze dospělé osoby od 19 do 55 let, které tento věk dovrší v době uzavření smlouvy.
  2. Skupiny zájemců s lehkým a středním mentálním nebo kombinovaným postižením, které nelze přijmout do CHBL:
  • osoby prakticky a totálně hluché
  • osoby prakticky a totálně nevidomé
  • osoby s autismem
  • osoby, které se nechtějí aktivně podílet na chodu společné domácnosti CHBL (např. úklidy)
  • osoby vyžadující celodenní péči (např. lidé zcela upoutaní na lůžko), se zdravotní či jinou specifickou péči (např. lidé s agresivními projevy), osoby bez mentálního postižení
  • osoby, které nejsou schopny pobývat v kolektivu klientů CHBL (např. mají nepřekonatelný odpor k lidem s tělesným postižením, nechtějí pobývat  v kolektivu)
  • osoby se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou (manio-depresivní psychóza)
  • lidé nad 55 let věku

Principy Chráněného bydlení Letovice

Partnerský přístup ke klientům

Klient je vždy rovnocenným partnerem. O poskytování služby je veden dialog mezi pracovníkem a klientem, nikdy to není nařízení ze strany pracovníka, rodiny, jiné organizace. Klient je podporován k vyjádření svých přání, pocitů, názorů apod.

Individuální přístup

Klient je samostatná jedinečná osoba se svým životním příběhem. Pracovníci poskytují službu tak, aby vyhovovala potřebám, návykům a zvykům jednotlivých klientů a vedla k naplnění jejich individuálních cílů.

Odborný přístup

Pracovníci poskytují službu na základě odborných poznatků sociální práce a využívají poznatků z příbuzných oborů (pracovníci mají často kvalifikaci v příbuzných oborech - speciální pedagogika, sociální pedagogika, zdravotní vzdělání). Své vzdělání si prohlubují a doplňují.

Kolegialita mezi pracovníky

Pracovníci mezi sebou spolupracují a předávají si vzájemně informace tak, aby služba klientům byla poskytována plynule, bez velkých rozporů v přístupu pracovníků, jednotně podle individuálních plánů klienta.

Co nabízíme

1. Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  2. Poskytnutí ubytování
  3. Pomoc při zajištění chodu domácnosti