V zimě zahrada sice odpočívá, ale my už plánujeme, co budeme další rok pěstovat. Hned zjara jdeme nakoupit semena a připravujeme přísadbu nebo vyrazíme do zahradnictví pro inspiraci a na nákupy. Pak už čekáme, až nám počasí umožní vše přesadit na záhony ven. Tradičně pěstujeme rajčata, papriky, mrkev, petržel, salát, cukety, dýni, hrách, ředkvičky, cibuli, ale zkoušeli jsme i česnek, melouny, chilli papriky nebo kozí rohy. Přes léto a začátkem podzimu tak máme docela pravidelný přísun vlastní zeleniny, ale třeba i rybíz, angrešt, třešně, ostružiny, jablka, rebarboru a různé bylinky. Podle úrody pak vše společnými silami zpracováváme – připravujeme zeleninové saláty, šťávy, marmelády, čalamády, zavařeniny, pečený čaj, sušíme bylinky na čaj a vaření. Nemáme jen užitkovou část, ale také okrasnou, kde mají největší zásluhu především tři naši klienti, které práce na zahradě baví a pěstují si tam pro radost růže, lilie, mečíky, kosatce, tulipány, karafiáty. Společně pečujeme i o muškáty a další květiny, které zdobí nejen okna do ulice, ale i posezení pod pergolou. Aby se mohli zapojit opravdu všichni, pořídili jsme i vyvýšené truhlíky, ty jsou dobře přístupné i méně mobilním klientům. Chováme také slepice a odměnou nám jsou domácí vajíčka. I okolí domu udržujeme sami, sekáme trávník, čistíme chodníky od plevele, zametáme, v zimě odklízíme sníh. Ale nežijeme na zahradě jen prací, užíváme si příjemného posezení pod pergolou třeba u kávičky, nebo odpočíváme na lavičkách, houpačce. Ty nám už trochu dosluhují, proto moc děkujeme všem, kteří nás podporují!

CDSL12 CDSL13 CDSL14 CDSL15 CDSL16 CDSL17 CDSL18 CDSL19

CDSL2 CDSL21 CDSL22 CDSL23