informace o službě

Poslání Centra denních služeb Brno

Posláním Centra denních služeb Brno (dále jen CDSB) je udržení či zlepšení kvality života lidí s demencí, kteří z důvodu snížené soběstačnosti nemohou zůstat sami doma. CDSB Diakonie ČCE – střediska v Brně je ambulantní sociální služba, poskytovaná na ul. Hrnčířská č. 27. Program centra je založen na přirozeném a obvyklém rytmu dne. Aktivity jsou zaměřeny na podporu soběstačnosti, procvičování fyzických a psychických schopností klientů v mezích jejich možností a zdravotního stavu.

Cílová skupina

CDSB je služba, která se zaměřuje na péči o osoby, které potřebují dohled a péči druhé osoby a to především z důvodu příznaků demence (Alzheimerovy choroby, vaskulární, smíšené....).

Centrum je určeno těmto klientům:

• u nichž lékař stanovil diagnózu demence a doporučil léčebný postup

• jejichž funkční stav (soběstačnost, kognitivní funkce, poruchy chování) umožňuje pobyt v CDSB

• jejichž stav je stabilizovaný a nevyžaduje nepřetržitou ošetřovatelskou péči nebo pobyt v nemocnici či psychiatrické léčebně

• u nichž jsou potřeby péče a dohled takové, že se pro ně pobyt v CDSB jeví jako optimální

Službu neposkytujeme:

• seniorům, kteří mají svoji pohyblivost omezenou tak, že nejsou schopni dojít od auta do prostor centra

• seniorům, kteří vyžadují při přesunování a manipulaci pomoc dvou osob zároveň

• pokud je senior verbálně či fyzicky agresivní, nebo je jinak výrazně neklidný, že by narušoval program CDSB a obtěžoval tak ostatní klienty ve skupině.

• centrum denních služeb též není vhodné pro ty, které dojíždění nadměrně fyzicky vyčerpává.

Cíle centra denních služeb

Cílem CDSB je podpořit soběstačnost klienta, který z důvodu věku a postižení není schopen zajišťovat své životní potřeby v nezbytné míře samostatně a zajistit mu v CDSB podmínky pro důstojný život v průběhu dne. Důraz je kladen na aktivizaci, komunikaci, trénink paměti a motivaci k zapojování se do činností. Všechny služby poskytované v CDSB usilují o zachování důstojnosti, s respektem individuality klienta s aktivním zájmem o jeho osobní rozvoj.

V každodenním chodu služby toto konkrétně znamená:

• péče a podpora v aktivitách denního života – každý den bude pro klienty připraven program, všichni klienti jsou individuálně vedeni

• podpora soběstačnosti prostřednictvím sociálně terapeutických činností (zejména ergoterapie)

• podpora přiměřeného pohybového režimu – do programu dne je zařazena pohybová terapie (cvičení, procházky)

• podpora verbální i neverbální komunikace s klienty

• rozvíjení vztahu ve společnosti – klienti jsou zapojování do společenských aktivit

Co nabízíme:

• pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu

• poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy

• vzdělávací a aktivizační činnosti

• zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

• sociálně terapeutické činnosti

• pomoc při uplatnění práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

Časové vymezení a personální zajištění služeb

Služby centra jsou poskytovány v sídle střediska Hrnčířská 27 v Brně: pondělí - pátek, 7.00 - 16.30 hod.

Pracovní tým Centra denních služeb

• Petra Stávková - vedoucí centra denních služeb a sociální pracovnice odpovídá za efektivní organizaci služby a za to, že je služba provozována v souladu se standardy kvality sociálních služeb. Telefon: 541 248 401
  • Dana Kosová a Zuzana Herníková - pracovnice v přímé péči - provozují s klienty aktivizační činnosti a poskytují jim potřebnou péči.