Zahradničení v Centru denních služeb v Brně

19. července 2021

Jakmile přešel chladný květen a vykouklo sluníčko, pustili jsme se do osázení našich nových mobilních vyvýšených záhonů. Klientům dělalo velkou radost zabořit ruce do hlíny a sázet voňavé bylinky, sazenice jahod, zeleniny, vysít semínka trhacího salátu i pestrobarevného měsíčku. V průběhu měsíce postupně vznikly krásně barevné jedlé ostrůvky, které stále lákají k utržení mini rajčátka či ředkvičky. Dokonce si sami pěstujeme salát k obědu!

IMG_20210614_104609

Rituálem každého rána je jít zkontrolovat kytičky, zalít je a potěšit se na terase z krásy květů a vůně bylinek.

Záhony jsou pohodlně přístupné na bezbariérové terase. Na jejich montáži se podíleli klienti spolu s pracovníky. Stejně tak na montáži krmítek a ptačích budek. Stavebnicový systém jim umožňuje bezpečnou práci a radost z tvorby, což je zejména pro muže vítaným zpestřením. Do této činosti se aktivně zapojuje sedm klientů z Centra denních služeb. Pro nás v Diakonii je to příležitost, jak přirozeně vrátit lidem seniorského věku s pohybovým či duševním omezením možnosti zahradničení.

IMG_20210709_094734

Petra Stávková