David Bartůšek
Milé pracovnice poradny Svítání,
chci Vám dát na vědomí, že můj táta ve čtvrtek dokončil svou životní pouť.
Chtěl jsem Vám velmi poděkovat za všechny rady a konkrétní pomoc, kterou jste mi po celé dlouhé měsíce poskytovaly. Byly jste pro mě důležitou oporou a jistotou. Díky Vám jsem tátu mohl doprovázet v klidu, bez zbytečných omylů, které pak zpětně člověka mrzí, až už to nejde spravit.
Bez odborné rady i lidské podpory není lehké zvládnout starost o rodiče, kterým chcete oplatit jejich lásku, kterou vám darovali jako svým dětem. Dobrý úmysl postarat se o nemocného seniora, potřebuje zkušenou radu a vedení v mnoha organizačních záležitostech.
Naši společnou rodinou etapu života jsme uzavřeli spokojeni a smířeni s tím, co je nutné. A s nadějí, že i v budoucnu budeme v klidu vzpomínat na společné rodinné chvíle spokojeně - a čím dál více beze smutku.
Přeji hodně sil do Vaší důležité práce, a ať i další lidé mohou spokojeně trávit své poslední chvíle s vaší radou a pomocí!
Tak ještě jednou díky moc!

Klientka poradny
Když před rokem a půl můj tehdy 88-letý otec podstoupil operaci kyčle, věděli jsme, že to bude těžké. Když jej však před půl rokem postihla ještě mozková mrtvice, ošetřující lékařka důrazně trvala na tom, abychom otce "někam" umístili. To však bylo pro moji věřící maminku zcela nepřijatelné. Ocitli jsme se v osudové chvíli, kdy bylo jasné, že je potřeba zcela přizpůsobit panelákový byt potřebám velmi těžce se pohybujícímu pacientovi s počínající demencí. Vše ještě zhoršoval nátlak ze strany lékařky, která mou maminku odrazovala od domácí péče. Za této situace jsem oslovila poradnu Svítání Diakonie ČCE. Potřebovali jsme rehabilitační pomůcky, rady, jak předělat byt, informace, pomoc, a hlavně pochopení a porozumění. Dostali jsme tipy, jak pečovat o téměř nepohyblivého otce. Jaké pomůcky lze využít, že můžeme zažádat o asistenta i o sociální podporu – s tím nám hodně pomohla sociální pracovnice Petra Stávková.
Domů k nám přijela Petra Šiprová a vše s námi probrala. Trpělivě nám vše vysvětlila, dala informační letáky. Nejvíc nám však pomohla její věta, kdy nám řekla: "Není vaše chyba, že si lékařka vašeho otce neumí představit, že byste se o něj doma dokázali postarat. To ona by to vzdala, vy ne." Díky ní jsme opět začali věřit, že péči o otce, byť náročnou, zvládneme i v domácím prostředí. Děkujeme za naději, kterou díky Diakonii zase máme.

Ing. Svatopluk Beneš
Děkuji paní Petře za perfektní péči a podporu.

Hana Svanovská, redaktorka Radia Proglas
Na jaře 2019 nám Petra Šiprová pomáhala s péčí o mého těžce onkologicky nemocného tatínka. Kromě naprosto špičkové zdravotní péče na profesionální úrovni se jak mému tatínkovi, tak nám s maminkou coby doprovázejícím dostalo naprosto nadstandardní lidské podpory, která nám nejen pomohla vyrovnat se s náročnou situací, ale zapřičinila i to, že dnes tento úsek života vnímám jako něco, co mě nesmírně obohatilo a posunulo dál na mojí životní i duchovní cestě.

Michaela Freibergerová
Dobrý den,
chtěla bych touto cestou vyjádřit své veliké poděkování za vaše služby, cenné rady i psychickou podporu. V červnu 2020 jsem vyhledala poradenskou službu Diakonie a domluvila si schůzku s paní Petrou Šiprovou. Už mnoho let se starám o své velmi omezeně mobilní a nemocné rodiče, jejichž zdravotní stav se postupně zhoršuje. Péče o rodiče se tak stává stále náročnější, neobejde se bez zapojení celé rodiny a i nám pečujícím místy docházejí psychické i fyzické síly a prostor pro vlastní rodinný život. Přesto bych chtěla rodičům umožnit strávit zbytek života v jejich domácím prostředí a kruhu rodiny.
Paní Petra Šiprová mě nejprve velmi trpělivě a pozorně vyslechla a pak mi pomohla se zorientovat v celé řadě otázek, které se týkají péče o seniory. Poskytla mi praktické a zcela konkrétní rady stran péče o tělesné potřeby seniorů, edukační materiály, kontakty na organizace poskytující pečovatelské služby i kvalifikovanou zdravotní péči o chronicky nemocné v domácím prostředí. Především mi však díky své mnohaleté zkušenosti pomohla nahlédnout do duše chronicky nemocného člověka v poslední etapě života a pokusit se lépe pochopit jeho pocity, obavy, starosti a potřeby. Jsem ji za to velmi vděčná a často si na její moudrá a užitečná slova vzpomenu.
Nesmírně si vážím každého, kdo se věnuje v různých organizacích péči o seniory a chronicky nemocné, neboť tato práce vyžaduje obrovskou míru empatie, trpělivosti a profesionality.

Kateřina Štruncová
Milá paní Petro, moc Vám děkuji za Vaši zprávu, také za informace, které jsem si vytiskla a budu je mít pro potřebu snad až za delší čas. Nejvíc Vám děkuji za Vaše slova jak u Vás, tak i teď v mailu. Máte pravdu, je toho ještě tolik, co si říct a spolu s maminkou prožít. Včera večer se maminka znovu dotkla svého blížícího se odchodu. Vždycky to tak nějak řekne jakoby nic. Moc jste mi pomohla hlavně tím, že jste mě uklidnila, že není nutné hned volat rychlou. Je možné a také pravděpodobné, že předbíhám, ale asi mě nejvíc zneklidňuje nejistá doba, která zabraňuje návštěvy v nemocnicích. Tak možná i proto ke mně chodí častěji obavy o maminku. Důležité je pro mě také od Vás to poznání, že člověku v nemocnici pomůžou jen v části toho, co opravdu potřebuje. Cítím, že jak příchod, tak i odchod z pozemského života je nesmírně důležitý pro duši člověka a také i pro duše jeho blízkých. Věřím, že jsem se díky Vám uklidnila a uvolním tím snad ve svém energetickém poli obavy, které by také maminka mohla ze mě cítit. Přeji Vám krásné dny a ještě jednou děkuji.

Ivona Šubíková, Břeclav
Ráda bych poděkovala paní Petře Šiprové z poradny Svítání za citlivou pomoc i užitečné a praktické rady, které mi poskytla po úmrtí člena rodiny. Její podpora v rovině doporučení, rad a informací, byla dávkována velmi ohleduplně a při tom s takovou profesionalitou, že mi velmi pomohla v těžkých chvílích a rozhodnutích; mohla jsem se o ně opřít.
Netýkala se jen praktických kroků, jež bylo třeba učinit bezprostředně po úmrtí, ale také těch, které musely být zařízeny v následujících dnech a týdnech. Velmi jsem ocenila jednoduchá a účinná doporučení k péči o nejbližší pozůstalou osobu, kterých se mi dostalo. Paní Šiprová mě dokonce sama velmi decentně kontaktovala, aby se ujistila, že těžkou situaci zvládáme
a že není třeba její intenzivnější pomoci. Když zjistila, že si nevím rady, dokázala se se mnou na věc podívat z různých stran tak, abych se mohla rozhodnout s jasným rozumem. Citlivé a při tom vysoce profesionální podpory paní Šiprové, pracovnice poradny Svítání, si nesmírně cením. Pomohla mi nalézt cestu z těžkých chvil. Děkuji Vám.

Alena Štihlová
Jaká je moje zkušenost Diakonií? Mohu říct, že jen ta nejlepší. Moje 92letá maminka má Alzheimerovu chorobu. Letos v lednu se její stav velmi zhoršil, více než týden nepřijímala žádnou stravu. Díky neúnavné péči a radám sestřičky z poradny jsme vážnou situaci zvládli v domácím prostředí. Velmi si cením jejich odborné pomoci, psychické podpory, zájmu a osobního přístupu. Pozitivní byla i reakce mé maminky. Od druhé paní z poradny jsem dostala i cenné rady v oblasti sociální, při vyřizování příspěvku na péči. Dnes, po stabilizování stavu, už zvládáme péči bez pomoci z Diakonie. Vím však, kam se obrátit, třeba pro dobré slovo, podporu nebo radu.

Jana V.
Mockrát děkujeme poradně SVÍTÁNÍ, která nám velmi pomohla ve chvíli, kdy naše babička skončila se silnými bolestmi na invalidním vozíku. Babička pořebovala odbornou pomoc, zbytek rodiny rady a podporu, protože jsme se ocitli v naprosto nezvyklé situaci a bohužel nevěděli, jak ji řešit a zvládnout. Poradnu SVÍTÁNÍ mohu s klidným svědomím doporučit. Nejenom, že nám poradili na koho se obrátit a kam jít, ale dokázali nám, že nejsme sami a že je vždy možné najít nějaké řešení. Oceňujeme nejen jejich rady a pomoc, ale také velmi vstřícný a lidský přístup.
Pokud se nacházíte ve složité životní situaci, nebojte se zavolat. Pracovnice poradny vám budou ochotně k dispozici.